Vilken beroendetyp är du?

Alkoholism är en term med flera och ibland motsatta definitioner. I allmän och historisk användning refererar alkoholism till ett tillstånd av fortsatt konsumtion av alkoholdrycker trots de hälsoproblem och negativa sociala konsekvenser det orsakar. Omkring 90 procent av den vuxna befolkningen konsumerar alkohol och av dessa uppskattas ungefär 10 procent ha en problematisk alkoholkonsumtion.

Spelmissbruk: Ett spelande är patologiskt, det vill säga sjukt när det upptar en alltför stor del av personens liv, och personens liv raseras på grund av spelandet.
Omkring två procent av befolkningen i åldrarna 15-74 ett spelmissbruk och ytterligare cirka 7,8 procent riskabla spelvanor. Detta motsvarade cirka 128 000 spelmissbrukare, vilka har svårt att kontrollera sitt spelande och där spelandet fått allvarliga följder.

Sex- och Kärleksmissbruk: För att dämpa en inre oro, rastlöshet eller smärta, söker de lindring. Ständiga förälskelser, flyktiga sexmöten eller nya relationer ger dem tillfällig respit. I kölvattnet följer självförakt och ångest. Man jagar tvångsmässigt från den ena relationen till den andra.

Köpmissbruk: En såkallad shopoholic är en person som handlar okontrollerat över sina tillgångar.beteendet jämförs med alkoholism. - Man är oärlig och erkänner inte problemen, vill inte visa omgivningen, gömmer bevisen i källaren och ljuger - till och med för sig själva. En shopoholic kan till exempel måla om klädernas prislappar så att de bli röda för att det ska kännas bättre.

Drogmissbruk: Drogmissbruk är när en drog (illegala rusmedel av olika art) används på ett sätt som anses skadligt för användaren eller dess omgivning. Precis som med alkoholism så spelar det ingen roll vilka negativa följder som tillkommer vid missbruk av någon drog. Man ljuger för sig själv och sin omgivning, och blir bäst på att ljuga och manipulera för att kunna fortsätta med droga.

Medberoende: är tillochmed ett missbruk i sig. Att vara medberoende är alltså att vara helt upptagen av en annan persons missbruk, psykiska ohälsa eller handikapp, och låta detta påverka ditt liv och leverne.
Man är beroende av spänning, dramatik eller kaosskapande handlingar; när livet är harmoniskt kommer oro och ångest. Man har även ett starkt kontrollbehov.

Sedan har vi ju de lagliga och accepterade missbruken i vårt samhälle, Nikotinet tillexempel.
Och så har vi ju arbetsnarkomaner, som jobbar jobbar jobbar mer än vad som anses "normalt" och bra för hälsan.
Träningsnarkomaner är de som utsätter sin kropp för mer än vad den egentligen klarar av fysiskt, för att döva, eller fly från något, eller vad det nu kan vara.

Ja, det mesta som brukas eller utövas på ett skadligt sätt, eller för att fly från något (tex känslor, verkligheten osv), eller som överskrider den där gyllene gränsen för vad som anses vara okej, är en form av beroende.. (ENLIGT MIG, måste jag tillägga).
Intressant detta faktiskt. Vad tror ni?

Vad är du beroende av? ;)

kram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0